Tüketici Dernek ve Örgütlerinin Görevleri
Ortak amaçları tüketici vatandaşlarımızın hak ve çıkarlarını korumak olan tüketici dernekleri, bir araya gelerek “Tüketici Örgütleri Federasyonu’ nu kurdu. Bu federasyonun kuruluşuyla ülkemizde tüketici hareketine yeni bir kan kazandırıp ‘’Birlikten Kuvvet Doğar ‘’ felsefesiyle hareket ederek daha güçlü bir şekilde haksızlıklara karşı mücadele etmektedir.
Tüketici örgütleri ülkemizde hak arama mücadelesinin öncü kuvveti olarak, üye derneklerin gücü ve deneyimiyle, kanun ve hukuka karşı uygulamaların ortadan kaldırılmasında karşı faaliyetlerini sürdürmektedir. Tüketici vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesinde, ülkemizde tüketici bilincinin gelişmesinde, toplumsal hak arama kültürünün oluşmasında, haksız kazanç sağlamaya yönelik tüm hukuksuz girişimlere karşı, her geçen gün büyüyerek mücadelelerini devam ettiriyor. Tüketiciler şunu bilmelidir ki ne kadar örgütlü ve güçlü olunursa hak arama mücadelesi de o kadar güçlü ve büyük olacaktır.
Tüketici derneklerinin özellikleri şunlardır, sivil toplum kuruluşlarıdır, devletle hiçbir bağlantısı yoktur, bağımsız ve serbesttir. Diğer derneklerde olduğu gibi, yalnızca üye haklarını korumakla yetinmez, tüketicinin hak ve çıkarlarını koruyucu fikir, hizmet, önerilerini sunar. Bağımsız olmasından dolayı olarak hiçbir üretici kurum ve kuruluştan yardım alamaz, kendi ayakları üzerinde durur. Kendi gönüllü üyelerinin bağış ve aidat desteği ile devamlılığını sürdürür. Ülkemizde 100’e yakın tüketici derneği vardır. Bu dernekler tüketicilerin tüm hak arayışlarında, iş ve işlemlerinde hiçbir ücret talep etmemektedir. Kurulmuş ve kurulmakta olan tüketici derneklerinin ekonomik yapıları hiçbir yerden maddi destek almamalarından dolayı oldukça güçsüzdür. Federasyon şeklinde örgütlenmenin gerçekleşmesiyle ise hem ekonomik yönden güç kazanarak daha fazla ses getirecektir.
Tüketicinin örgütlenmesi yalnızca tüketicinin gözle görülür çıkarlarını korumakla kalmaz, aynı zamanda dolaylı olarak da tüketicinin korunmasını gerçekleştirir. Tüketici hareketlerine firma ve işletmelerin tepkisi çoğunlukla olumlu yönde olmaktadır. İşletmelerin birçoğu tüketiciye zarar verici uygulamaları önleyici tedbirler almakta, çoğu zaman ayıplı mal dediğimiz ürünlerinin telafisini tüketicinin istediği seçeneklere göre düzeltme yoluna gitmektedirler.
Tüketiciyi koruyan en etkili kuruluşlar tüketiciler tarafından kurulanlardır. Tüketici birliklerinin kurulması, üretici ile tüketici arasındaki iletişimi de güçlendirerek kendi kendine hizmet etme alanında tüketiciye fırsat verebilecek ve onun haklarının korunmasında söz sahibi olmasını sağlayacaktır. Tüketicinin örgütlenmesi kadar, tüketiciye mal üreten üreticinin de örgütlenmesi ele alınmalıdır. Tüketicilerin korunmasını geliştiren önemli öğelerden birisi de, üretici birlikleri ile tüketici birlikleri arasında düzen ve uyumu sağlayarak, hem üreticinin hem de tüketicinin yararlarını koruyabilecek karşılıklı güvene dayanan, sağlıklı ve düzenli ilişkiler içinde bulunmalarıdır.
Tüketici Teşkilatları, haksız ve yasal olmayan uygulamalara karşı, akılcı tepki göstermek, yapılan haksızlıklardan şikayet etmek yerine, çözümler üretmek, amacıyla vatandaşlarımızı örgütlü mücadele etmeleri konusunda derneklere üye olmaya ve birlikte hak arama mücadelesine girmeye çağırmaktadır.