Tüketici Mahkemesi;
Günümüzde tüketicilerin satın aldıkları ürün veya hizmetler hakkında şikayet ve mağduriyetlerinde firmalarla yaşadıkları uyuşmazlıkların çözüm yeri, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’undan doğan haklarına göre, tüketicinin ürün veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ile Tüketici Mahkemeleri’dir. Tüketici Sorunları Hakem heyetleri ilçelerde kaymakamlık binalarında illerde ise Valilik ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinde bulunmaktadır.
Ülkemizde Tüketici Mahkemeleri ise Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Samsun, Konya, Mersin ve Kayseri illerinde kurulmuştur. Bu iller dışındaki il ve ilçelerde tüketicilerin şikayet başvururları Tüketici Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemelerine yapılması gerekmektedir. Bu mahkemelerde açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Yani ücretsizdir.
Tüketiciler 2013 için değeri 1191,52 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise dilerse Tüketici Hakem Heyetine veya doğrudan Tüketici Mahkemesine başvurulabilir. Bu uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetinin vereceği karar sadece delil niteliği taşıdığından, tarafların 15 gün içinde itiraz etmesi durumunda ise yine Tüketici Mahkemesine müracaat edilmesi gerekecektir. Büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren tüketici hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına dair alt parasal sınır 01.01.2013′den itibaren 3.110,58 TL ve diğer yerler için 1.191,52 TL’dir.
Tüketiciler maddi ve manevi tazminat talebi ya da 1.161,67.-TL’nin üzerindeki parasal değerli şikayetlerde ise doğrudan Tüketici Mahkemesine başvurulabilmektedir. 1.161,67.-TL’nin altındaki hakem heyeti kararları mahkeme ilamı hükmündedir. Mahkeme kararı sonrası kararın icra marifetiyle tahsili mümkündür.
Tüketici şikayetleri için bir şikayetim var diyen tüketici tuketici.gov.tr, sikayet.com adresine ve ALO 175 tüketici danışma telefon hattına başvurabilirler. Günümüz tüketicileri ister kapıdan alışveriş ister internet üzerinden mesafeli alışveriş isterse de isterse de fiziki alışveriş olsun 4077 sayılı tüketici hakları kanununa göre eşit bir şekilde korunmaktadırlar. Satın aldıkları her türlü ürün veya hizmet için satıcı veya hizmet sağlayıcıyla uyuşmazlıklarında eğer haklı olduklarına inanıyorlarsa Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerinde dava açarak hakkını aramalıdırlar. Hakkını aramayan tüketici satıcıyı ödüllendirmiş olur.
Benim hayatımda yüzüm gülmedi, 50 yaşımda kadro aldım, oğlum ünüversitede okuyor onun için bir araba aldım ve güvendim koskoca firma dedim bankadan kredi çektim sivas oflazlar bayinden 2 el citroen marka araba aldım, Yalçın bey denen müdürden, bana bitik arabayı sattı. Bu firma vatandaşı 2 kuruş için harcıyor.